AB ve Gençlik
AVRUPA BİRLİĞİ GENÇLİK STRATEJİSİ 2019-2027
AB Gençlik Stratejisi, 26 Kasım 2018 tarihli Konsey Kararına dayalı olarak 2019-2027 yılları için AB gençlik politikası işbirliğinin çerçevesidir. AB gençlik işbirliği, gençlik politikasının potansiyelinden en iyi şekilde yararlanacaktır. Gençlerin demokratik yaşama katılımını teşvik eder; aynı zamanda sosyal ve sivil katılımı destekler ve tüm gençlerin toplumda yer almak için gerekli kaynaklara sahip olmasını sağlamayı amaçlar.
11 Avrupa Gençlik Hedefi
AB Gençlik Stratejisi, üç kelime etrafında üç temel eylem alanına odaklanmaktadır: Engage(Yakınlaştırma), Connect (Birleştirme), Empower (Güçlendirme). Avrupa'nın her yerinden gençlerin katıldığı 2017-2018 diyalog sürecinde 11 Avrupa Gençlik Hedefi geliştirildi. Bu hedefler, gençlerin yaşamlarını etkileyen sektörler arası alanları belirlemekte ve zorluklara işaret etmektedir. AB Gençlik Stratejisi, gençlerin bu vizyonunun gerçekleştirilmesine katkıda bulunmalıdır.
AB Gençlik Stratejisi, Karşılıklı Öğrenme Faaliyetleri , Geleceğin Ulusal Faaliyet Planlayıcıları , AB Gençlik Diyaloğu , AB Gençlik Stratejisi Platformu ve Kanıta Dayalı Araçlar gibi çeşitli araçlara dayanmaktadır . AB Gençlik Koordinatörü , Avrupa Komisyonu'nun gençler için iletişim ve görünür referans noktasıdır.
2010 ve 2018 yılları arasında gençlik politikası alanında kabul edilen Konsey kararları da dahil olmak üzere, 2019 öncesi gençlik politikası işbirliği hakkında daha fazla bilgi arşivlerde bulunabilir.
Gençleri yakınlaştırma, birleştirme ve güçlendirme: yeni bir AB gençlik stratejisi
AB Gençlik Stratejisi, AB Konseyi’nin 26 Kasım 2018’de kabul edilen kararına dayanarak, 2019-2027’nin AB’nin gençlik politikası alanındaki AB Kurumları arasındaki işbirliğine yönelik bir çerçevedir. Yeni stratejinin temel amacı, gençlerin potansiyelini en üst düzeye çıkarmaktır. Gençlerin yararına yönelik Avrupa gençlik politikaları ve temel hedefleri, gençlerin demokratik hayata katılımını teşvik etmek, genç kadın ve erkeklerin sosyal ve toplumsal katılımını desteklemek ve tüm gençlerin topluma katılmak için gerekli kaynaklara sahip olmasını sağlamaktır.
Yeni stratejiyi hazırlama süreci birkaç düzeyde gerçekleştirilmiştir. Mayıs 2018’de, Avrupa Komisyonu, Avrupa Gençlik Birliği’nin gençlik alanındaki yenilenen çerçevesinin uygulanmasının sonuçlarını ve etkilerini ve AB’nin gençlerin yaşamlarının en önemli yönlerini ölçtüğü 41 göstergeyi uygulayan üç Avrupa Gençlik Raporuna dayanarak Avrupa Birliği’nde gençlerin durumu hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. AB’deki gençlerin durumu hakkındaki raporla birlikte, 2010-2018 döneminde gençlik alanında Açık Koordinasyon Yönteminin uygulanmasının sonuçları hakkında bir rapor daha yayınlandı. Üçüncü kilit süreç, gençlerin Avrupa’da gelecekteki bir gençlik politikası için vizyonlarını temsil eden 11 Avrupa Gençlik Hedefini oluşturduğu yapılandırılmış diyaloğun (2017-2018) son döngüsünde gerçekleşti.
Avrupa Gençlik Politikası ve AB Gençlik Stratejisi kapsamında alınan tüm önlemler uluslararası insan hakları sistemine sağlam bir şekilde oturtulmalıdır. Aşağıdaki ilkeler tüm gençlik politikaları ve etkinlikleri için geçerli olmalıdır:
a. eşitlik ve ayrımcılık yapmama;
b. dahil etme;
c. katılım;
d. küresel, Avrupa, ulusal, bölgesel ve yerel bir boyut;
e. İkili bir yaklaşım (gençlerin yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlayan politikalar asla gençlik alanlarıyla sınırlı olmamalıdır).
Yeni stratejinin getirdiği önemli yenilikler:
AB Gençlik Stratejisi, sektörler arasında bütünleşik uygulamayı sürdürürken, yakınlaştırma, birleştirme, güçlendirme olmak üzere üç temel eylem alanına odaklanmaktadır.
Yakınlaştırma / çekme (Engage)
Avrupa’nın geleceği hakkında düşünme bağlamında, şimdi gençleri dinlemenin ve hayallerini gerçekleştirmeleri için onları güçlendirmenin zamanı geldi.
AB seviyesindeki işbirliği aşağıdakilere odaklanacaktır:
Üye devletler aşağıdakilere odaklanma konusunda teşvik edilir:
Birleştirme / Bağlama (Connect)
Strateji, gençlerin değişim, iş birliği ve sivil katılım ilkelerini yaşamaları için fırsatları destekleyecektir.
AB seviyesindeki iş birliği aşağıdakilere odaklanacaktır:
Üye devletler aşağıdakilere odaklanmaları konusunda teşvik edilir:
Üye devletler, ulusal programlar hazırlarken Avrupa Dayanışma Programıyla tamamlayıcılık ve sinerji için çabalamalıdır;
Güçlendirme (Empower)
Gençlik çalışması, gençlere yetişkinliğe geçişlerinde benzersiz yararlar sağlarken, kendine güven ve yaygın öğrenme için güvenli bir ortam sağlar. Gençlik çalışması yoluyla gençler, takım çalışması, liderlik, kültürlerarası yeterlilikler, proje yönetimi, problem çözme ve eleştirel düşünme gibi temel yeterlilikler ve becerileri edinirler. Bazı durumlarda, gençlik çalışması eğitim, öğretim ya da iş için bir köprüdür, dolayısıyla dışlanmayı önler.
AB düzeyindeki iş birliği, gençlik çalışmalarının kalitesi, yeniliği ve tanınması için Gençlik Çalışma Gündemi’nin uygulanmasına odaklanacaktır:
Üye devletler aşağıdakilere odaklanmaları konusunda teşvik edilir:
Gençlerin Avrupa hedefleri, yeni stratejinin önemli bir parçasıdır ve gençlerin tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlayan bir Avrupa vizyonunu temsil eder. Bunlar yeni stratejinin ayrılmaz bir parçasıdır, ancak yasal olarak bağlayıcı hedefler değildir. Aşağıdaki 11 hedef gençler tarafından belirlenmiş ve onaylanmıştır (daha fazla bilgiyi www.youthgoals.euadresinde bulabilirsiniz):
1. AB’yi genç insanlara bağlamak Amaç: Gençler arasında AB projesine ait olma duygusunu teşvik etmek ve özgüven kazanmaları ve katılımı artırmak için AB ile gençler arasında bir köprü oluşturmak.
2. Cinsiyet eşitliği Amaç: Cinsiyet eşitliği ve gençlerin yaşamlarının her alanında cinsiyete duyarlı yaklaşımları sağlamak.
3. Kapsayıcı toplumlar Amaç: Tüm gençlerin topluma katılımını sağlamak ve artırmak.
4. Bilgi ve yapıcı diyalog Amaç: Gençlerin güvenilir bilgiye daha iyi erişebilmelerini sağlamak ve bilgiyi eleştirel olarak değerlendirme ve yapıcı diyaloğa dahil olma yeteneklerini desteklemek.
5. Akıl sağlığı ve refah Amaç: Daha iyi akıl sağlığı sağlamak ve akıl sağlığı sorunlarının damgalanmasını ortadan kaldırmak, böylece tüm gençlerin sosyal katılımını teşvik etmek.
6. Kırsal gençlik için ileri bir adım Amaç: Gençlerin kırsal alanlardaki potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayacak bir durum yaratmak.
7. Herkes için kaliteli istihdam Amaç: Tüm gençler için kaliteli işlere yol açan fırsatlarla erişilebilir bir işgücü piyasası sağlamak.
8. Kaliteli öğrenme Amaç: 21. yüzyılda sürekli değişen yaşamın zorluklarıyla yüzleşmek için gençleri hazırlamak, bu alanda farklı öğrenme yöntemlerigeliştirmek.
9. Herkese alan ve katılım Amaç: Gençlerin demokratik katılımını ve özerkliğini güçlendirmek ve gençlere toplumun her alanında özel alanlar sağlamak.
10. Sürdürülebilir bir yeşil Avrupa Amaç: Tüm gençlerin çevresel olarak aktif, eğitimli ve günlük yaşamlarında değişim yaratabilecekleri bir toplum yaratmak.
11. Gençlik örgütleri ve Avrupa programları Amaç: Tüm gençlere gençlik örgütlerine ve Avrupa gençlik programlarına eşit erişim sağlamak ve böylece Avrupa değerlerine ve kimliğine dayalı bir toplum oluşturmak.