Pi Gençlik Derneği ve Hollanda’da bulunan Stichting Bloom Foundation adlı sivil toplum kuruluşunun ortaklığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki ile Sivil Toplum Diyaloğou Altıncı Dönemde hibelendirilen ‘Yerelde Gençlik Çalışmalarının Güçlendirilmesi için Sivil Toplum Diyaloğu’ projesi kapsamında Hollanda ve Türkiye’deki gençlik çalışanları bir araya geldi. Yoğun katılımın sağlandığı Uluslararası Gençlik Çalışanları Zirvesi açılış oturumunda projenin amaçları ve hedef kitlesi hakkında konuşuldu.
Pi Gençlik Derneği ve Hollanda’daki Stichting Bloom Foundation adlı sivil toplum kuruluşu ile ortak yürütülen ‘Yerelde Gençlik Çalışmalarının Güçlendirilmesi için Sivil Toplum Diyaloğu’ projesinin Uluslararası Gençlik Çalışanları Zirvesi açılış oturumu Extenso Hotel’de gerçekleşti. Avrupa Birliği’nin (AB) mali desteğiyle gerçekleşen projenin hedeflerinin ve amaçlarının konuşulduğu oturumda, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Anıl Kaçar, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Caner Demir, İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen, Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çağrı Şahin, Çiğli Belediye Başkanı Danışmanı İlyas Aydınalp, birçok ilçe belediye temsilcileri ile Türkiye ve Hollanda’nın gençlik çalışanları yer aldı.
‘BİR ARAYA GETİRİLMELİ’
Sözlerine Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya teşekkür ederek başlayan Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, açılış programında beraber oldukları bu projenin, kapanışında da beraber olmalarından son derece memnun olduğunu dile getirdi. Türkiye ve AB arasında sivil toplum diyaloğunun artırılması gerektiğini belirten Kaya, “Bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunarak gençler daha sık bir araya getirilmeli. Çünkü gençler ile beslemediğimiz hiçbir proje sürdürebilir olmaz” dedi. Aynı zamanda genç nüfusu yüksek olan bir ülke olduğumuzu ve ülkemizde gençlik politikalarına önem verildiğini de söyleyen Kaya, “İleriki dönemlerde de gençlerin topluma katılımı, cinsiyet eşitliği, gençlik istihdamı gibi hedefleri olan gençlik projeleri daha sık göreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
‘MERAK EDİN, ARAŞTIRIN’
4 Kasım 2022’de yaşanan deprem hakkında İzmirlilere geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise, “Öncelikle Pi Gençlik Derneği’ne 8 yıldır inanılmaz projelere imza attıkları için teşekkür ederim. Pi Gençlik Derneği ile vizyonumuzun örtüşmesinden ve zirvenin ilçemiz Gaziemir’de yapılmasından son derece mutlu olduğumu da belirtmeliyim” dedi. Aynı alanda çalışma yapan birçok derneğin ve kuruluşun olduğunu söyleyen Arda, “Bunların arasındaki diyaloğa, paylaşma ve iş gücüne inanıyoruz. Uluslararası dayanışma bu tematik konulara daha da yol gösterici oluyor. Pi’nin iklim değişikliği, kuraklık, gönüllülük ile ilgili yaptığı çalışmalar ise bu iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Gençlere meraklı olmalarını ve araştırmaları için önerilerde bulunan Arda, gençlerin vizyonunu geliştirmelerine yardımcı olacak yeni projelere imza atacaklarını da belirtti.
‘GENÇLİK ÇALIŞMALARI DÜZENLENMEKTE’
Gençleri geliştirecek ve destekleyecek projelerin devam edeceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Projeler Daire Başkanı Mehmet Anıl Kaçar, “İBB, kalkınmanın en önemli unsurunu gençliği görmekte ve gençlik çalışmalarını düzenlemekte. Bu sebeple sivil toplumun geliştirici ve dönüştürücü adımlarına inanıyoruz ve kent genelinde gençler için yürütülen projeleri paylaşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘GENÇLER HEYECANLANDIRIYOR’
Bayraklı Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Çağrı Şahin, “Gençlerin adını duyduğumuzda çok heyecanlanıyoruz ve bu heyecan hiç bitmiyor. Kenti tasarlarken gençlerin sürekli söz ve karar sahibi olmasını istediğimizi her yerde beyan ediyoruz. Belediyemizin bütün imkanlarını da gençler için kullanıma açmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde ise daha büyük çalışmalara imza atacağız” dedi.
‘ALAN YARATILMALI’
Avrupa Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Caner Demir, “Avrupa Türkiye delegasyonu adına Pi Gençlik Derneği’ne ve Stichting Bloom Foundation’a öncelikle teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız, diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla proje yöneterek kendilerini geliştirebiliyor. Ayrıca Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Gençlerin karar alma mekanizmalarına katılımı ise nüfusa oranla çok az. Gençlerin sorunlarını çözümlemek için gençlere alanlar yaratılmalı. Yani bu tür programlara olan katılım, diğer sorunların çözümü için önemli” dedi. Sorunların çözümlerinde gençlerin rolünün büyük oranda olduğunu belirten Demir, “Gençler olmadan gençler için bir şey yapılması mümkün değil. Bu durumlarda genelde samimi çözümler üretilmiyor. Gençlerin organize olabilecekleri, demokratik bir şekilde katılım sağlayabilecekleri örgütlerin oluşturulması gerek” şeklinde konuştu.
YÖNETİMDE GENÇLERİN ETKİSİ
Gençlerin yönetimde ve karar almada önemli rol oynadıklarını söyleyen İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen, “Pi Gençlik Derneği sivil toplum örgütümüz keşke 81 ilde olsa. Geleceğimiz açısından çok önemli olacaktır. Gençler bu yaşlarda yönetime ne kadar katılırlarsa sivil toplum örgütlerimizi desteklemek adına çok faydalı olacaktır. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonda etkin olması da büyük oranda önem taşıyor” dedi.
‘İVME KAZANDIK’
Gençlik hakları sorunları üzerinde yerelde, ulusal ve uluslararası alanda çalıştıklarını belirten Dernek Başkanı Begüm İntepeler, “Projeler yazıp, yürütüyoruz. Yurtdışında ortaklıklar kuruyoruz. Sivil toplum örgütlerini nitelikli hale getirmek için çok çalışıyoruz ve bu alanda önemli bir ivme kazandığımızı da söyleyebilirim. Güçlendirici eğitim çalışmaları düzenledik. Her zaman hedef kitlemiz gençler, gençlik kuruluşları ve çalışanlar oldu” dedi.
Türkiye ve Hollanda’dan gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilerine sunum gerçekleştiren Proje Koordinatörü Seda Şahin ve Proje Asistanı Mert Güzelkasap proje süresi olan 19 ay boyunca yapılan faaliyetleri aktardı.
“19 AY BOYUNCA NELER YAPTIK?”
3 gün boyunca devam eden Uluslararası gençlik Çalışanları Zirvesi’nde, Avrupa Birliği’nin gençlik politikaları konuşuldu ve iki ülke arasında iyi uygulama örnekleri paylaşılarak, işbirliği ve diyalog ortamı oluşturuldu. Panel ve atölye çalışmaları ile donatılmış 3 günlük programda gençlik çalışanları birlikte proje üretme olanağı da yakaladı. Bu ve buna benzer çalışmaların yaygınlaşması için kurulan www.youthngos.org web sitesi tanıtıldı ve Gençlik Çalışanlarının Sosyal Politika ve İstihdam Algısı Araştırma Raporu tüm katılımcılara Türkçe-İngilizce ve Felemenkçe dillerinde sunuldu.
AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
Proje Koordinatörü: Seda ŞAHİN
Telefon: 0232 483 03 14 – Dahili 114
E-posta: [email protected]